V meste rastie záujem o donášku liekov do domu

07.05.2010 Prešov

Prešov 7. mája (TASR) – Záujem občanov o služby občianskeho združenia (OZ) MabajEnergy, ktoré už takmer pol roka zabezpečuje v meste Prešov donášku liekov priamo do domu, narastá.
Potvrdil to dnes TASR predseda OZ Martin Matejka.
\"V decembri, keď sme spustili túto donášku liekov, tak sme mali 100 klientov, tento počet rapídne vzrástol, zatiaľ stojíme na čísle asi 350 klientov, \" uviedol Matejka. Ako dodal, len za posledné štyri dni sa prihlásilo asi 70 občanov. Tento zvýšený záujem pripisuje aj novému osobnému autu, ktoré od utorka jazdí po prešovských uliciach. Získali ho od svojho partnera, ktorý prevádzkuje sieť lekární. Na vozidle je slogan \"Skočíme vám po lieky\", pričom do textu je priamo zakomponované evidenčné číslo vozidla PO – LIEKY.
Služba je určená predovšetkým ťažko chorým, imobilným a starším ľuďom, ktorí pravidelne užívajú lieky a v tejto súvislosti sú odkázaní na iné osoby. Nemusia pri tom odchádzať z domu, lebo OZ na základe zmluvy a dohody lekára s pacientom zabezpečí výber receptu, liekov aj ich doručenie. Klienti zaplatia za donášku jedno euro, prípadne doplatok za lieky, ktorý neuhrádza zdravotná poisťovňa.
\"Pôvodne sme zabezpečovali donášku len počas troch dní v týždni, ale záujem narástol a vzhľadom na potreby klientov lieky vozíme každý pracovný deň. Denne vybavíme v priemere asi 20 klientov, \" spresnil Matejka.
Okrem starších prípadne hendikepovaných občanov začali túto službu využívať aj ženy na materskej dovolenke, ale i ľudia, ktorí sa starajú o svojich chorých príbuzných, pretože povinnosti im nie vždy dovoľujú opustiť pracovisko.
Dispečing služby zabezpečuje zamestnanec chránenej dielne, ktorý je na invalidnom vozíku. OZ prevádzkuje aj prepravnú službu pre telesne postihnutých a organizuje rekondičné pobyty a kultúrno-spoločenské podujatia. V chránenej dielni momentálne pracuje 10 hendikepovaných občanov.
 

Vyberte región

mark